Υπερτρίχωση


ΥΠΕΡΤΡΙΧΩΣΗ

 

Ένα ποσοστό 5-7% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας υποφέρουν από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ). Οι γυναίκες αυτές παραπονιούνται για διαταραχές του μηνιαίου κύκλου - λιγότερο συχνή ή και καθόλου περίοδος - υπερτρίχωση, ακμή, δυσκολία να μείνουν έγκυες ή συχνές αποβολές, αύξηση βάρους ή δυσκολία να χάσουν βάρος ή συνδυασμούς των παραπάνω. Το υπερηχογράφημα της κοιλιάς συνήθως έχει δείξει πολλαπλές μικρές κύστεις στις ωοθήκες, ενώ η ορμονικές εξετάσεις αίματος συχνά αποκαλύπτουν αυξημένα επίπεδα ή δραστηριότητα ανδρικών ορμονών (τεστοστερόνη και άλλα ανδρογόνα), χαμηλή προγεστερόνη και υψηλή LH (ορμόνη της υπόφυσης που ρυθμίζει τις ωοθήκες). Το ΣΠΩ είναι δυνατό να προκαλέσει, σε μακροχρόνια βάση και πέρα από τα σοβαρά προβλήματα γονιμότητας, αυξημένο σάκχαρο και λιπίδια του αίματος και υπέρταση. Οι θεραπείες που είναι διαθέσιμες είναι πολλές, αν και αυτό συνήθως συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει μία και πολύ αποτελεσματική! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καλή διατροφή και η άσκηση βοηθούν σημαντικά. Επιπλέον, υπάρχουν φάρμακα - συνήθως χάπια - που βοηθούν στην αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας του σώματος. Η πρόσφατη γνώση ότι το ΣΠΩ έχει στενή σχέση με την ινσουλίνη και το σάκχαρο αίματος έχει οδηγήσει σε προσπάθειες αντιμετώπισής του με φάρμακα που θεραπεύουν το σακχαρώδη διαβήτη.

Η βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια στη θεραπεία χρόνιων παθήσεων. Ακόμα και στις μέρες μας, περίπου 1 στα 3 φάρμακα παράγονται από την επεξεργασία φυτών. Τα βότανα έχουν πολλά πλεονεκτήματα:
· Τα περισσότερα είναι σχετικά μή τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς δυνητικά πολύ ασφαλή.
· Βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας διαφόρων οργάνων και συστημάτων, όταν αυτά έχουν απορυθμιστεί από κάποια πάθηση.
· Αυξάνουν την αντίσταση του οργανισμού ενάντια σε ξένες «εισβολές».
· Δρουν λιγότερο ειδικά - άρα έχουν μεγαλύτερο φάσμα - από τα κλασικά φάρμακα.

Θεραπευτικά φυτά και Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
Οι περισσότερες γυναίκες με ΣΠΩ δεν επιθυμούν να παίρνουν φάρμακα σε χρόνια βάση εάν μπορούν να το αποφύγουν. Κάποιες επιθυμούν να διακόψουν το φάρμακο που παίρνουν για μήνες ή και χρόνια, αλλά φοβούνται μήπως τα προβλήματα επανέλθουν δριμύτερα. Άλλες ίσως ήδη δοκίμασαν κάποιο κλασικό φάρμακο και δεν είδαν το επιθυμητό αποτέλεσμα ή υπέφεραν από παρενέργειες. Η φυτοθεραπεία ακούγεται ιδιαίτερα ελκυστική όταν η διατροφή και η άσκηση δεν είναι αρκετές - ή δεν γίνονται επιμελώς - και χρειάζεται μία μικρή «βοήθεια». Λόγω του ευρέος φάσματος που διαθέτουν, τα βότανα συχνά προσφέρουν μία πιο ολιστική θεραπευτική προσέγγιση.


Τα φυτικά, όπως και τα κλασικά φάρμακα, εστιάζουν σε κάποια από τα επιμέρους προβλήματα του ΣΠΩ, όπως τις ανωμαλίες περιόδου, την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, τη υπογονιμότητα, την αντοχή στην ινσουλίνη και το σωματικό βάρος. Παρόλα αυτά, δεν είναι σπάνιο κάποιο βότανο να δρα ευεργετικά σε παραπάνω από μία εκδηλώσεις του συνδρόμου. Παρακάτω, αναφέρονται κάποια από από τα φυτικά προϊόντα που βοηθούν κατά του ΣΠΩ και αναλύονται οι ευεργετικές τους ιδιότητες:

Vitex Agnus-Castus (Λυγαριά)
Οι ευεργετικές ιδιότητες της λυγαριάς στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας είναι γνωστές από την εποχή του Ιπποκράτη. Βοηθά στην αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας, ιδιαίτερα σε γυναίκες με πολλά οιστρογόνα και λιγότερη προγεστερόνη. Οι γυναίκες με ΣΠΩ που δεν κάνουν συχνά ωορρηξία, έχουν σχετική έλλειψη προγεστερόνης και υπερβολική δράση οιστρογόνων, άρα ενδέχεται να ανταποκριθούν θετικά στη χρήση λυγαριάς. Έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη επαναφορά της περιόδου και τη βελτίωση της γονιμότητας όταν αυτή οφείλεται σε ορμονικά αίτια. Επιπλέον, η λυγαριά μπορεί να βοηθήσει στην ανεπάρκεια του ωχρού σωματίου, της πληγής δηλαδή που παραμένει παροδικά στην ωοθήκη μετά από την ωορρηξία και που παράγει προγεστερόνη. Ως γνωστό αφροδισιακό, υπόσχεται καλύτερο σεξ μαζί με βελτιωμένη γονιμότητα!

Saw Palmetto
Έχει δράση κατά των ανδρικών ορμονών. Ενώ στους άντρες χρησιμοποιείται για την υπερτροφία του προστάτη, έχει επίσης ευεργετική δράση σε γυναίκες με πολλά ανδρογόνα, όπως στο ΣΠΩ. Μπορεί να βοηθήσει κατά της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, της ακμής και της τριχόπτωσης του κεφαλιού. Επειδή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, δεν είναι κατάλληλο για τις γυναίκες με ΣΠΩ που θέλουν να χάσουν μερικά ανεπιθύμητα κιλά.

Holy Basil
Έχει κι αυτό δράση κατά των ανδρογόνων, σε συνδυασμό με χαλαρωτικές ιδιότητες. Το βότανο αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για γυναίκες με ΣΠΩ, γιατί έχει βρεθεί ότι μειώνει το σάκχαρο πριν και μετά το φαγητό αλλά και τα λιπίδια του αίματος.

Fenugreek (Τριγωνέλλα)
Είναι ισχυρό αντι-ανδρογόνο, με ευεργετική επίδραση κατά της χοληστερόλης, του σακχάρου και διαφόρων φλεγμονών.

Liquorice (Γλυκόριζα)
Λειτουργεί κατά των ανδρογόνων, και συνεπώς βελτιώνει την ακμή και μειώνει την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Αποκαθιστά την καλή λειτουργία των επινεφριδίων, που συχνά συμμετέχουν στην ορμονική διαταραχή του ΣΠΩ. Μπορεί να επαναφέρει την LH στα φυσιολογικά επίπεδα. Η μακροχρόνια χορήγηση μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού και υψηλή πίεση και αυτό περιορίζει την χρήση του σε κάποιες γυναίκες με ΣΠΩ.

Shatavari
Στα ινδικά σημαίνει «η γυναίκα που έχει χίλιους άντρες» και θεωρείται αναζωογονητικό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Χρησιμοποιείται ευρέως στη θεραπεία της υπογονιμότητας, των αποβολών και της μειωμένης ερωτικής επιθυμίας. Επίσης, έχει ευεργετική δράση σε άλλα όργανα, όπως τους πνεύμονες, το στομάχι και τις αρθρώσεις.

St John's Wort
Χωρίς να έχει ειδική δράση κατά του ΣΠΩ, θεωρείται το καλύτερο φυτικό αντικαταθλιπτικό. Τα προβλήματα που συνοδεύουν το ΣΠΩ συχνά επιβαρύνουν την ψυχολογία της γυναίκας και μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης ή ακόμα και κάποιο βαθμό κατάθλιψης. Το St John's Wort θεραπεύει την ήπια και μέτρια κατάθλιψη, και έτσι μπορεί να αποφευχθεί η χρήση κάποιου κλασικού αντικαταθλιπτικού φαρμάκου. Θέλει προσοχή στο ότι μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η συμβολή του ειδικού
Αφού τα φυτικά προϊόντα περιέχουν μία ή περισσότερες δραστικές ουσίες, δεν εξαιρούνται από προβλήματα που έχουν και τα παραδοσιακά φάρμακα - αν και αυτό φαίνεται ότι ισχύει σε μικρότερο βαθμό. Μπορεί να χρειαστεί η συμβουλή του ειδικού:
· στην επιλογή της πιο κατάλληλης ουσίας ή συνδυασμού ουσιών για την εκάστοτε γυναίκα με ΣΠΩ. Άλλα βότανα θα βοηθήσουν μία γυναίκα που κυνηγάει τη γονιμότητα, κι άλλα αυτήν που υποφέρει από ακμή.

· στη ρύθμιση της δοσολογίας. Αυτή εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος, την ύπαρξη άλλων προβλημάτων υγείας και τους εκάστοτε συνδυασμούς ουσιών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Κάποια βότανα είναι πιο τοξικά από άλλα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη επιλογή της σωστής δόσης.
· στην επιλογή της διάρκειας θεραπείας. Όπως και με τα κλασικά φάρμακα, κάποια φυτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα πχ. 2 - 3 εβδομάδες.
· σχετικά με την καταλληλότητα ενός βοτάνου στην εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες με ΣΠΩ δεν έχουν τακτική περίοδο και μπορεί να μη καταλάβουν νωρίς ότι είναι έγκυες. Κάποια προϊόντα είναι ασφαλή, κάποια πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και άλλα μπορεί να βλάψουν μία πολύτιμη εγκυμοσύνη!
· στην έγκυρη ενημέρωση και προσφορά επαγγελματικής εμπειρίας σε ένα τύπο εναλλακτικής θεραπείας που δεν είναι ακόμα εδραιωμένος στον ελληνικό χώρο.

Foodex2012

Αισθανόμαστε περήφανοι για την συμμετοχή μας στην έκθεση
Foodex2012 που έγινε στο Ζάππειο από 14-16/12/12.
Τόσο εμείς, όσο και οι άλλοι 10 παραγωγοί βιολογικών αρωματικών
φυτών και βοτάνων που λάβαμε μέρος ενωμένοι όλοι μαζί σαν μια
ομάδα, αισθανθήκαμε έντονα την ανάγκη του καταναλωτικού κοινού
για παρόμοιες κινήσεις. Η ενθάρρυνση που λάβαμε και τα εποικοδομητικά
σχόλια από την Ελληνική αγορά, από την Ευρώπη,
την Ρωσία και το διεθνές ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την προώθηση των προϊόντων μας, ενίσχυσαν τις προσπάθειές μας και μας έδωσαν κουράγιο για
τις μελλοντικές κινήσεις και τον κύκλο εργασιών μας.






«ΑΡΩΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ»!
Από τον Νίκο Θυμάκη –Γεωπόνο, Σύμβουλο Πρασίνου
(thymakis@agroartistico.com)
Στους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς που διανύουμε, ο αγροτικός χώρος μέσω των νέων κυρίως γεωργικών επιχειρηματιών έρχεται να... δώσει παράδειγμα με συνεργατικό μοντέλο εξωστρέφειας.
Μία ακόμα «Συνέργεια» λοιπόν, μέσα στο 2012 και μάλιστα στη δύση του, λαμβάνει «σάρκα και οστά» στην έκθεση FOODTEX (Ζάππειο, 14-16 Δεκεμβρίου). H “Εθνική Ομάδα Παραγωγών Βιολογικών Καλλιεργητών Αρωματικών Φυτών» , όπως τους αρέσει να αυτοαποκαλούνται, συμμετέχει με κοινό περίπτερο και προωθητικό έντυπο σε αυτήν την έκθεση που είναι ανοικτή στο κοινό, με στόχο να κάνει «αναγνωριστικό παιχνίδι» στην Αθηναϊκή αγορά και να κάνει ευρύτερα γνωστή την πρόθεσή της να προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις προώθησης των συγκεκριμένων προϊόντων της ελληνικής γης… Μία ενέργεια με εμπνευστή τον πρωτοπόρο γεωπόνο (και ορειβάτη-αναζητητή βοτάνων του όρους Βόρρας) Δημήτρη Μαχαιρίδη, ιδιοκτήτη της παραγωγικής φυτωριακής μονάδας βιολογικών αρωματικών «Κτήμα Βίωμα» (www.bioma.gr) , έφερε κοντά 11 (καταρχήν) παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Διακρίναμε μεταξύ άλλων προϊόντα ρίγανης, μέντας, φασκόμηλου, μελισσόχορτου, δενδρολίβανου, θυμαριού, λουΐζας και πλείστων άλλων της πατρίδας μας καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια με τις ιδιότητές τους και τις χρήσεις τους.
Εξαιρετικά ευπροσήγοροι, με πάθος για το αντικείμενό τους, δείχνουν αποφασισμένοι να επιτύχουν. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς, άφησαν τη ζωή της πόλης και μεγάλους μισθούς , για να ασχοληθούν με τη γη τους και να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες.
Η πρώτη αυτή συντροφιά, αποτελείται από τους Μπαλτάκη Ευριπίδη (Χρύσα Πέλλας), Στεφόπουλο Θεόδωρο (Εράτυρα Κοζάνης), Χατζηανδρέου Νίκο (Σαγκρι Νάξου), Μπίκο Ανδρέα (Μαυρούδα Θεσσαλονίκης), Χουβεράκη Νεκτάριο (Ρούσσα Εκκλησίας Σητείας), Αθανάσιο Παπαπέτρο (Δεσκάτη Γρεβενών), Μενέκο Γιάννη (Νέα Γωνιά Χαλκιδικής), Μαρία Ζαφειρίου (Μεταξοχώρι Αγυάς Λάρισας), Ντισλή Γιώργο ( Μελισσοχώρι Λάρισας), Παπανικολάου Ηλία (Άγιο Αθανάσιο Κηρήνθου Ευβοίας), Βλαχαϊτη Βαγγέλη (Αττική).
Δήλωση του εμπνευστή της κίνησης Δημήτρη Μαχαιρίδη:
«Για μένα η προσπάθεια αυτή για συνεργασία είναι στόχος από τότε που άρχιζα να ασχολούμαι με το πολλαπλασιαστικό υλικό και τον πρωτογενή τομέα γενικότερα. Είμαι αποφασισμένος να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε σε βάθος χρόνου η παρέα αυτή θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους της. Έχοντας εικόνα των προβλημάτων και των αδιεξόδων των παραγωγών γεωργικών προϊόντων στην Ελλάδα, θεωρώ ότι η συνεργασία η οποία έχει ως βάση την ποιότητα και την ταυτότητα μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά».
 
 
 
 
 
Τα "Αγροβότανα Βόρας" συμμετείχαν στην έκθεση με 50 βιολογικά πιστοποιημένα
βότανα και αρωματικά φυτά, 16 άγριας συλλογής, 8 κεραλοιφές, 6 έλαια εξανθοσμίας και 3 βάμματα, όλα με θεραπευτικές ιδιότητες, σύμφωνα με τις ενδείξεις επίσημων φορέων όπως το EMA, κ.α.


 
 
 

ΑΓΟΡΑ ΒΟΤΑΝΩΝ - ΟΔΗΓΟΣ



Το καταναλωτικό κοινό των βοτάνων αυξάνεται συνεχώς,
τελευταία και στην Ελλάδα.
Ο κόσμος στρέφεται στα βότανα από οικολογική ή ολιστική
άποψη - εναλλακτική ιατρική, από ανάγκη συνεπικουρικά με
κάποια θεραπεία, είτε επειδή γνωρίζει πως με τη χρήση των
βοτάνων εξασφαλίζει καλή υγεία χωρίς χημικά πρόσθετα που
συναντώνται στα τεχνητά παρασκευάσματα.

Πόσοι όμως γνωρίζουν ή μπορούν να ξεχωρίσουν αν τα βότανα
που αγοράζουν είναι κατάλληλα, αν είναι συσκευασμένα
σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν έχει ακολουθηθεί ο ενδεδειγμένος
τρόπος καλλιέργειας, συγκομιδής, αποξήρανσης;
Σε πόσα και σε ποια από τα βότανα που αγοράζετε έχετε δει να
αναγράφονται τα ωφέλιμα συστατικά τους, οδηγίες χρήσης,
ενδείξεις, προφυλάξεις και αντενδείξεις;
Γνωρίζετε μήπως από πού έχουν συλλεχθεί αυτά τα βότανα;
Πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η ετικέτα (αν υπάρχει)
συμφωνεί με το περιεχόμενο της συσκευασίας;

Λόγω της τρέχουσας νομοθεσίας που επιτέλους θεσπίστηκε και
στην Ελλάδα, σχετικά με τα βότανα, πρέπει:

α) Συσκευασία
Ενδεδειγμένες συσκευασίες για τα βότανα είναι οι κατασκευασμένες
από χαρτί ή τα γυάλινα βάζα.
Τα βότανα που πωλούνται σε πλαστικές ή ζελατινοειδείς συσκευασίες
αλλοιώνονται και χάνουν όλα τα ενεργά συστατικά τους.

β) Προέλευση
Στις συσκευασίες των βοτάνων είναι υποχρεωτικό από τον νόμο
να αναγράφεται η προέλευσή τους, η επωνυμία του παραγωγού ή
του συσκευαστή, το έτος εσοδείας, η παρτίδα, ημερομηνία
συσκευασίας και λήξης.
Όλα τα βότανα σε αποξηραμένη μορφή έχουν διάρκεια ζωής 18
μήνες από την συγκομιδή τους.
Αγοράζοντας βότανα βιολογικής καλλιέργειας είστε σίγουροι ότι
έχουν καλλιεργηθεί σε εδάφη όπου έχουν γίνει εδαφολογικές μετρήσεις,
ότι έχουν ακολουθηθεί οι ορθές διαδικασίες καλλιέργειας, συγκομιδής
και αποξήρανσης.

γ) Καταλληλότητα
Πώς μπορείτε να είστε σίγουροι για την καταλληλότητα των βοτάνων
που αγοράζετε;
Η αποξήρανση των βοτάνων είναι μια διαδικασία η οποία εγκρίνεται
από τον ΕΦΕΤ και επιβάλλεται να πραγματοποιείται σε πιστοποιημένα
εργαστήρια με τη σωστή και επιτρεπόμενη τεχνοτροπία. Τόσο η εφαρμογή
αυτής της τεχνοτροπίας όσο και οι εντομολογικές μετρήσεις οι οποίες
γίνονται στα αποξηραμένα βότανα ενός εγκεκριμένου εργαστηρίου
παρέχουν ασφάλεια και βεβαιότητα στον καταναλωτή.

δ) Ενδείξεις, οδηγίες χρήσης, προφυλάξεις, αντενδείξεις.
Σε κάθε συσκευασία βοτάνου είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται
οι ενδείξεις σύμφωνα πάντα με επίσημους αρμόδιους φορείς,
οι οδηγίες χρήσης, και όπου χρειάζεται, οι αντενδείξεις και οι
προφυλάξεις. Πρέπει να αναφέρεται ο επιστημονικός ή ο εξειδικευμένος
φορέας που τις υπαγορεύει. Δεν είναι αθώα όλα τα βότανα!
Πρέπει να γνωρίζετε τι καταναλώνετε, για ποιο λόγο και ποιος κάνει
τις επιστημονικές συστάσεις.
Καλές οι συνταγές της γιαγιάς, ακόμη καλύτερες όμως όταν
τεκμηριώνονται από την επιστημονική κοινότητα.

ε) Η αναγραφόμενη επωνυμία του παραγωγού ή του συσκευαστή
κατοχυρώνουν την προέλευση του βοτάνου και την ποιότητά του.
Αγοράζοντας ένα no name βότανο μπορείτε να είστε σίγουροι, ότι
αυτό δεν έχει εισαχθεί παράνομα από κάποια γειτονική χώρα ή ότι
δεν έχει συλλεχθεί από ακατάλληλα σημεία είτε αν το έτος εσοδείας
του έχει παρέλθει της ενδεδειγμένης περιόδου κατανάλωσής του;

στ) Ετικέτα.
Έχει παρατηρηθεί ότι πωλούνται βότανα με περιεχόμενο διαφορετικό
από αυτό της ετικέτας ή σε πολλές περιπτώσεις ο καταναλωτής
βασίζεται στον λόγο του εμπόρου!
Είστε διπλά ασφαλείς όταν αγοράζετε ένα βιολογικά πιστοποιημένο
βότανο όπου αναφέρονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία βάσει νόμου.